چارچوب و قالب يك پايان نامه تحصيلي

(چارچوب پايان نامه)چارچوب و قالب يك پايان نامه تحصيلي
اقدام پژوهی و موردکاوی در پایان نامه
در روش اقدام پژوهشي برای انجام پایان نامه، كه برخي از دانشمندان آن را تحقيق در عمل نيز ناميده اند، توجه محقق به جنبه هاي علمي پایان نامه نویسی و پي بردن به چگونگي رفع مشکلات انجام پایان نامه معطوف است.(چارچوب پايان نامه)
لذا فرآيند انجام پایان نامه ارشد و دکتری براساس استدلال علمي استوار است نه بر استدلال فني. براي اين منظور نه تنها از روشهاي کمي در نگارش پایان نامه استفاده می شود بلکه از روشهاي کيفي نيز استفاده مي شود.
جنبه هاي علمي مورد نظر در اقدام پژوهي چنان است که آن را براي انجام استراتژيک يک اقدام مناسب مي سازد.
به عبارت ديگر دانشجویان ارشد و دکتری که به اقدام پژوهی مي پردازند، آگاهانه درباره فعاليتهاي خود به آزمايش پرداخته تاضمن شناسايي ابعاد مختلف پایان نامه اين فعاليت ها بتواند در راه بهبود آنها، با شناخت علمي، اقدام نمايد. در اين نوع پایان نامه ها، پژوهشگر درصدد يافتن نتايج تعميم پذير نمي باشد، بلکه هدف او رسيدن به شناخت علمي درباره مسئله ويژه اي است که خود با آن سروکار دارد، بدون آنکه بخواهد حاصل اين شناخت را به موارد ديگر درگير تعميم بدهد. بطورکلي اقدام پژوهي در انجام پایان نامه شامل چهار مرحله 1) تشخيص و برنامه ريزي 2) اقدام براي رفع مشکل 3) مشاهده به منظور نمايان ساختن ميزان تغييرات انجام شده جهت رفع مشکل و 4) تحليل و تعديل مي باشد.(چارچوب پايان نامه)
بررسي موردي
در اين نوع روش نگارش پایان نامه، پژوهشگر همانند تحقيق پيمايشي که در آن محقق با انتخاب نمونه اي با حجم وسيع و معرف از جامعه آماري درباره متغيرها به بررسي مي پردازد، عمل نمي کند. بلکه به انتخاب يک «مورد» پرداخته و آن را از جنبه هاي بي شمار بررسي مي کند. اين «مورد» مي تواند يک «واحد» يا يک سيستم با حد و مرز مشخص و متشکل از عناصر و عوامل متعدد و مرتبط با هم باشد.
هدف کلي در هر مطالعه موردي: مشاهده تفصيلي ابعاد «مورد»تحت مطالعه و تفسير مشاهده ها از ديدگاه کل گرا است. از اين رو مطالعه موردي بيشتر به روش کيفي و با تاکيد بر فرآيندها و درک و تغسير آنها انجام مي شود.(چارچوب پايان نامه)
انجام پایان نامه به روش همبستگي
در انجام پایان نامه به روش همبستگی تعيين ميزان هماهنگي تغييرات متغيرهاست. براي اين منظور در انجام این نوع پایان نامه ها، رابطه ميان متغيرها براساس هدف از انجام پایا نامه تحليل مي گرددکه بر اين اساس به سه دسته الف- انجام پایان نامه با همبستگي دو متغيري ب – انجام پایان نامه تحليل رگرسيون و ج- انجام پایان نامه تحليل ماتريس همبستگي يا کواريانسي تقسيم مي شوند.
در مطالعات همبستگي دو متغيري، هدف از انجام پایان نامه بررسي رابطه دو به دو متغيرهاي پایان نامه در تحقيق است و در تحليل رگرسيون هدف: پيش بيني تغييرات يک يا چند متغير وابسته با توجه به تغييرات متغييرهاي مستقل است. در تحليل ماتريس همبستگي نيز از مجموعه همبستگي هاي دو متغيري متغيرهاي مورد بررسي در جدولي به نام کواريانس استفاده مي شود که تحليل عاملي و مدل معادلات ساختاري از جمله اين نوع مي باشند.
در تحليل عامل، هدف: تلخيص مجموعه اي از داده ها يا رسيدن به متغيرهاي سازه و در مدل معادلات ساختاري آزمودن روابط ساختاري مبتني بر نظريه ها و يافته هاي تحقيقاتي مدنظر است.
روش تحقيق پس رويدادي (علي– مقايسه اي)
در انجام پایان نامه به روش پس رویدادی دانشجو با توجه به متغير وابسته به بررسي علل احتمالي وقوع آن مي پردازد. به عبارت ديگر تحقيق علي– مقايسه اي گذشته نگر بوده و سعي بر آن دارد که از معلول به علت احتمالي پي برد. در واقع در اين نوع تحقيق، علت و معلول (متغيير مستقل و وابسته) پس از وقوع مورد بررسي قرار مي گيرند.
در تحقيقات علي– مقايسه اي کنترلهايي که امکان آن در تحقيقات آزمايشي وجود دارد فراهم نيست و مي توان به شيوه هاي همتاسازي، تحليل کواريانس ، گروهاي همگن و استفاده از متغييرهاي مزاحم به عنوان متغيير تعديل کننده، کنترل جزئي اعمال کرد.(چارچوب پايان نامه)
چارچوب و قالب يك پايان نامه تحصيلي
به منظور همگون نمودن تحقيق ها و دادن چارچوب به دانشجويان، رعايت قالب ارائه شده زير كمك مفيدي در تسريع فعاليت پژوهشي خواهد بود از اين رو بر مبناي كتابهاي روش تحقيق موجود، يك پايان نامه تحصيلي بهتر است داراي قالب زير باشد:
مطالب قبل از فصل اول:
– صفحه عنوان(روي جلد)
– صفحه بسم ا..
– صفحه تقدير و تشكر
– صفحه اهداء و تقديم
– فهرست مطالب
– فهرست جداول
– فهرست اشكال و ننمودارها
– چكيده تحقيق
فصل اول: كليات تحقيق
– مقدمه
– عنوان تحقيق
– بيان مسأله تحقيق
– تعريف (موضوعي) عنوان تحقيق
– اهميت و ضرورت تحقيق
– اهداف تحقيق
– قلمرو تحقيق (زماني، مكاني)
– فرضيه هاي(سؤال هاي) تحقيق
– متغيرهاي تحقيق
– تعريف مفهومي واژه ها
– تعريف عملياتي متغيرها
– ساختار پايان نامه
فصل دوم: مباني نظري تحقيق
– ادبيات تحقيق
– پيشينه پژوهش
– معرفي سازمان
فصل سوم: روش تحقيق
– تعريف روش تحقيق
– تعريف جامعه آماري
– تعريف روش نمونه گيري
– تعريف روش محاسبه حجم نمونه
– تعريف روش جمع آوري داده هاي تحقيق
– تعريف ابزار جمع آوري داده هاي تحقيق
– تعريف روش سنجش روايي ابزار جمع آوري داده ها
– تعريف روش سنجش پايايي ابزار جمع آوري داده ها
– تعريف روش تحليل توصيفي داده ها
– تعريف روش تحليل استنباطي داده ها
– *تعريف مدل مورد استفاده (مفهومي-رياضي) براي بررسي سؤال هاي پژوهش طراحي سيستم، طراحي استراتژي …(چارچوب پايان نامه)
– *تعريف تكنيك هاي مورد استفاده جهت تحليل و يا رتبه بندي داده ها
– *تعريف نرم افزارهاي خاص كه در تحقيق مورد استفاده قرار گرفته است
فصل چهارم: تجزيه و تحليل آماري داده هاي تحقيق
– تحليل توصيفي داده ها (جداول – نمودارها)
– تحليل استنباطي داده ها (آزمون فرضيه ها)
– *توصيف مدل يا تكنيك مورد استفاده و شيوه بكارگيري آن و اخذ تأييد براي مدل مورد استفاده
فصل پنجم: نتيجه گيري و پيشنهادها
– نتيجه گيري
-پيشنهادها
– پيشنهادهاي (برخاسته از)تحقيق
– ساير پيشنهادها(پيشنهادهاي جانبي)
– پيشنهاد براي ادامه تحقيق
محدوديتهاي تحقيق
فهرست منابع و ماخذ
ضمائم:
– پرسشنامه
– ساير مطالب ضروري كه لازم نبوده در متن آورده شود
دو رويكرد در پاياننامهنويسي
براي نگارش يك پاياننامه، پژوهشگر به دو رويكرد نياز دارد، كه اين دو رويكرد ضرورتاً شبيه به هم نيستند و در واقع رويكرد اول، پيشنياز رويكرد بعدي است:
1- رويكرد فرآيندي
اين رويكرد، در واقع انجام و بكارگيري روش علمي است كه طي آن بعد از مشخص شدن مسأله اصلي تحقيق، پژوهشگر فرضيههايي ميسازد و سپس آنها را آزمون كرده و در نهايت نتيجهگيري ميكند.
2- رويكرد تدويني (نگارشي)
در اين رويكرد، پژوهشگر با استفاده از يك چهارچوب تعريف شده (فصلها و محتواي آنها) آنچه را كه طي رويكرد فرآيندي در انجام مراحل و گامهاي تحقيق بدست آورده است مدون ميسازد.(چارچوب پايان نامه)
بدلايل زير مديران اجرايي بخش تحصيلات تكميلي دانشگاهها و مؤسسات آموزشي بايد با روش تحقيق آشنايي داشته باشند :
1- شناسايي علمي مشكلات محيط كار
2- تشخيص تحقيقات معتبر از غير معتبر
3- تعريف مسائل و موضوعات مناسب براي تحقيق
4- ارتباط مؤثرتر و كارآمدتر با محققين سازماني
5- ايجاد مكانيسم توليد «داده» براي استفاده در تصميمگيريها از طريق انجام فرآيند تحقيق
6- جلوگيري از تأثير برخي تمايلات و خواستهاي نفوذي
7- ايجاد ارتباط نزديكتر و اثربخشتر با محققان و مشاوران
در آخرين قسمت از اين بخش به چارچوب و قالب يك پايان نامه تحصيلي و نيز شرح تفصيلي فصول آن كه مورد اجماع اكثر اساتيد روش تحقيق در كتب و منابع علمي مي باشد اشاره مي شود.
* : براي برخي از پژوهش هاي اكتشافي، طراحي مدل و طراحي سيستم، طرح سؤال يا اهداف پژوهش كافي مي باشد.(چارچوب پايان نامه)
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت فرزدان مراجعه نماید.
دیدگاهتان را بنویسید