نکاتی در مورد انتخاب موضوع و نگارش پایان نامه،

نکاتی در مورد انتخاب موضوع و نگارش پایان نامه،
رایجترین اشتباهات در انتخاب موضوع پایان نامه
از جمله رایجترین مشکلات و اشتباهات در انتخاب موضوع پایان نامه عدم اختصاص زمان لازم براي راهنمايي و ارائه مشاوره از طرف استادان به دانشجويان، (بدلايلي چون ميزان ساعات زياد تدريس، جدي نگرفتن موضوع، عدم آشنايي استادان با مباني تحقيق و لذا حساس نبودن به بسياري از جنبههاي تحقيق همانند آمار، نبود مكان مناسب براي گفتگو و بحث با دانشجويان).(نحوه انتخاب موضوع برای پایان نامه )
از طرفی نبود يك ذهنيت مشخص در بين دانشجويان در ميزان و چگونگي انتظار آنان از نقش استاد راهنما و مشاورين در فرآيند تحقيق و بالعكس.
تكراري بودن موضوع اكثر رسالهها و محدود شدن آنها به بررسي «نقشها» و «رابطهها». وجود يك بانك اطلاعاتي پایان نامه كه هر دانشجو مؤظف شود قبل از هر چيز، تأييديه آن بانك مبني بر نو بودن موضوع را اخذ كند و يا پي برد كه چند نفر ديگر بطور همزمان مشغول كار بر روي آن موضوع هستند، ميتواند از خيلي از تكرارها جلوگيري كند.(نحوه انتخاب موضوع برای پایان نامه )
اين بانك ميتواند با همكاري مشترك كتابخانة دانشكدههاي مختلف به صورت ماهيانه ليست آخرين طرحهاي تحقيقاتي مصوب را در اختيار دانشجويان قرار دهد.
مشکل بعدی در انتخاب موضوع پایان نامه عدم دستیابی به پایگاه های علمی معتبر نظیر الزویر و امرالد می باشد.
چگونه یک پروپوزال خوب بنویسیم
پرپوزال، فرم پیشنهاد انجام پایان نامه کارشناسی ارشد است که دانشجو می بایست با هماهنگی و تایید استادان راهنما در خصوص موضوع پایان نامه موارد خواسته شده در آن از قبیل: بیان مساله، اهداف، روش کار، سوابق تحقیق و … را به طور کامل و بر اساس توضیحات ذکر شده در هر بخش تکمیل نماید. لازم به ذکر است که مبنای تصویب موضوع پایان نامه، همین فرم می باشد و فرمت آن برای کلیه رشته ها یکسان است.
در همین راستا برای انجام پروپوزال باید به نکات ذیل توجه نمود:
• عنوان پروپوزال می بایست مختصر، رسا و جامع باشد.(نحوه انتخاب موضوع برای پایان نامه )
• دانشجویان باید توجه داشته باشند دامنه تحقیق در حدی باشد که پایان نامه حداقل 6 ماهه و حداکثر یک ساله به اتمام برسد.
• موضوع پایان نامه تکراری نباشد.
• موضوع پایان نامه باید با تخصص استاد راهنمای انتخابی مرتبط باشد.
• موضوع پایان نامه باید با رشته تحصیلی و گرایش تخصصی دانشجو مرتبط باشد
5 نکته کلیدی در انجام پایان نامه
در انجام هر کار پژوهشی مانند انجام پایان نامه یک سری نکاتی باید رعایت گردد در اولین گام از انجام پایان نامه ارشد پژوهشگر باید از میان مقالات بروز به انتخاب موضوع پایان نامه بپردازد نکته قابل توجه این است که موضوع پایان نامه نباید تکراری باشد.
نکته دوم پیشینه پژوهش می باشد که در مرحله بعد دانشجو براي حل مسأله به جستجوي سابقه موضوع پایان نامه مي پردازد تا بتواند عواملي که به طور بالقوه به بروز مسأله انجاميده است را حدس زده يا گمان هاي بخردانه اي درباره آن بدست دهد.
در اين مرحله بايد به پيشينه و سوابق امر درباره مسأله بپردازد و به انديشه هاي تخصصي و نظريات مربوط رجوع کند.
نکته سوم در انجام پایان نامه استخراج متغیرهای اصلی تحقیق جهت تدوین فرضیه و سوال تحقیق است این فرضیه باید از مقالات علمی و به روز انتخاب گردد
نکته چهارم محقق باید با توجه به فرضیات ارائه شده روش تحقیق مناسب و سپس نرم افزار مناسب برای تحلیل داده های تحقیق را انتخاب نماید. نرم افزارهای SPSS و LIZREL از جمله نرم افزارهای کاربردی در تحلیل پایان نامه ارشد می باشد.
نکته پنجم: چگونگی نتیجه گیری و ارائه پیشنهاد می باشد که معمولا بسیاری از دانشجویان در انجام پایان نامه ارشد و دکتری با مشکل نتیجه گیری و ارائه پیشنهاد مواجه هستند که این نتیجه گیری و ارائه پیشنهاد باید براساس پیشینه تحقیق باشد.
پژوهش يا تحقيق هر چه كه باشد يك نظام پژوهشي در محدوده تعريف يك سيستم قرار مي گيرد. بنابراين پايان نامه به عنوان يكي از فعاليتهاي پژوهشي و تحقيقي در هرسازمان، دانشگاه يا بنگاه قرار مي گيرد.
اصولاً هر دانشجويي، بويژه در مقطع كارشناسي ارشد و دكتري، براي خاتمه كار خود لازم است اثري تحقيقي را تهيه، تحويل وارائه نمايد.(نحوه انتخاب موضوع برای پایان نامه )
اين اثر در واقع عصاره و چكيده فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي او محسوب مي شود.
پايان نامه به معناي تأييد پاياني كار تحصيلي يك دانشجو است ونشانگر فعاليتهاي منسجم او به حساب مي آيد كه با راهنمايي و ارشاد اساتيد راهنما و مشاوره آن را به پايان مي رساند.
نبايد تصور شود كه پايان نامه همانند همه درسهاي ديگر جنبه تمريني دارد و در نگارش پايان نامه و يا رساله (با توجه به اينكه مدت قابل توجهي وقت صرف مي شود و بر حسب اينكه ارزش پايان نامه دوره كارشناسي ارشد و يا دكتري بيش از يك يا چند واحد درسي است) چنين نگرشي درست نيست.
(تعداد واحد پايان نامه در دوره كارشناسي ارشد بين 4 تا 6 واحد و در دوره دكتري بيش از 20 واحد است). با توجه به اين مسأله در تعريف دو واژه پايان نامه و رساله (Thesis & Dissertation) اگر چه دربسياري از موارد مترادف گرفته شده اند، اما بعضي افراد تفاوت قائل شده و اولي را براي پايان نامه هاي كارشناسي ارشد و دومي را براي پايان نامه هاي دوره دكتري گرفته اند.
در مرحله اول انجام پایان نامه پژوهشگر با ملاحظه يک وضعيت غير قابل انتظار که براي او مبهم يا ناآشنا جلوه مي کند، برانگيخته مي شود يا با يک موقعيت نامعين روبرو مي شود.
در مرحله بعد براي حل مسأله به جستجوي سابقه موضوع پایان نامه مي پردازد تا بتواند عواملي که به طور بالقوه به بروز مسأله پایان نامه انجاميده است را حدس زده يا گمانهاي بخردانه اي درباره پایان نامه خود بدست دهد. (نحوه انتخاب موضوع برای پایان نامه )
در اين مرحله بايد به پيشينه و سوابق امر درباره مسأله بپردازد و به انديشه هاي تخصصي و نظريات مربوط به موضوع پایان نامه رجوع کند. در مرحله سوم پژوهشگر به تدوين فرضيه يا سوالهاي پایان نامه مي پردازد.
در مرحله چهارم به انجام دادن مشاهده مي پردازد و بالاخره در مرحله آخر با توجه به داده هاي حاصل از مشاهده به سوال ويژه پایان نامه پاسخ داده، فرضيه را رد کرده يا به طور موقت آن را رد نمي کند و يا اينکه به تعديل فرضيه مي پردازد.
بايد توجه داشت که پژوهشگر هيچ گاه به اثبات فرضيه پایان نامه نمي پردازد.
اين امر بدان جهت است كه پژوهشگر با استفاده از شيوه هاي قياس و استقراء و با توجه به داده هايي که بکار مي برد فقط مي تواند فرضيه پایان نامه خود را رد کند يا اينکه به طور موقت از رد کردن فرضيه خود داري کند .(نحوه انتخاب موضوع برای پایان نامه )
و اين به خاطر ماهيت آزمون آماري است که آزمون فرضيه پژوهش بر آن استوار است 12 مرحله تفصيلي پایان نامه به شرح زير مي باشد:
انتخاب موضوع پایان نامه، 2- بيان مسأله، 3- پيشينه تحقيق ، 4- بيان گزاره هاي مسأله (هدف/فرضيه/سؤالها)، 5- مشخص کردن متغيرها و مقياس سنجش آنها، 6- تعيين ابزار اندازه گيري، 7- مشخص کردن جامعه مورد بررسي، نمونه و حجم نمونه، 8- انتخاب روش تحقيق، 9- گردآوري داده ها، 10- تنظيم و تلخيص داده ها، 11- تجزيه و تحليل داده ها، 12- نتيجه گيري، پيشنهادها و اشاعه يافته ها
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت فرزدان، www.farzdon.ir مراجعه نماید.
دیدگاهتان را بنویسید