رابطه هوش معنوی و سخت رویی

رابطه هوش معنوی و سخت رویی
(رابطه هوش معنوی و سخت رویی)
امروزه دانشجویان علاوه بر مشکلات تحصیلی مختلف، نسبت به گذشته بیشتر در معرض مشکلات عاطفی، هیجانی، معنوی مربوط به سلامت روان قرار دارند که به نظر میرسد این امر مربوط به ویژگیهای مختلف فردی و شخصیتی آنان باشد (طالعی، 1396).
در واقع، دوره تحصیلی دانشگاه بهواسطه حضور عوامل متعدد، میتواند دورهای فشارزا باشد. به عبارتی تحصیل در دانشگاه مقطعی بسیار حساس در زندگی نیروهای کارآمد و فعال در هر کشور است و غالباً با تغییرات عمدهای در زندگی فرد، بهخصوص در روابط اجتماعی و انسانی آنها همراه است.
قرارگرفتن در چنین شرایطی، غالباً با فشارها، نگرانیها و هیجانهای خاص این دوره توأم بوده، عملکرد و بازدهی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد .
و با توجه به تشدید سطوح استرس در دوره تحصیلات دانشگاهی میتوان انتظار داشت درصدی از دانشجویان در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مختلف نیز قرار گیرند (کاپلان و سادوک، 2003). در این ارتباط برخی از پژوهشگران عقیده دارند دانشجویان در برابر ی استرس و فشارروانی ناشاز شکست و ناکامی تحصیلی آسیبپذیری بیشتری دارند، و توان تحمل آنها در برابر ناکامی ممکن است با سایر عوامل روانی و شخصیتی آنها نیز مرتبط است (نوروزی، 1387).(رابطه هوش معنوی و سخت رویی)
ناکامی احساسی است که در نتیجه ایجاد مانع بر سر راه رسیدن به هدفی که فرد آن را مطلوب میشمارد پدید می آید. این هدف می تواند ذهنی باشد، یعنی این که فرد گمان کند که در حال رسیدن به هدف دلخواهش است و لذت های آن را پیشبینی کند و یا ممکن است در رفتار ظاهری تجلی یابد (سمیعی فر، 1393).
در هر حال، چنانچه مانعی سد راه تحقق اهدافی که فرد انتظار دستیابی به آن را دارد شود، می توان گفت که وی ناکام شده است.
ویژگی این تعریف، تمایز ناکامی از محرومیت است. افراد فقط به خاطر نداشتن چیزی ناکام فرض نمی شوند. ناکامی زمانی رخ میدهد که فرد در دستیابی به هدفی که انتظار رسیدن به آن را دارد با شکستی پیشبینی نشده مواجه می شود.
بنابراین ضروری است که ناکامی حاصل از شکست را تحمل کنیم تا یکپارچگی شخصیت خود را ایفا کنیم.
لذا تحمل ناکامی اشاره دارد به قابلیت فرد در نشان دادن مقاومت در کوشش، علیرغم شکست مکرر و محیط خصومت آمیز(بارز، استیجن و اسپلینتر، 2017).
دراین راستا، نتایج پژوهشهای مختلف نشان دادهاند که تحمل ناکامی دانشجویان به عوامل مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال نوحی، رحیمی و نخعی (1392) در مطالعه ای با هدف بررسی هوش معنوی دانشجویان، نشان دادند که مطلوب بودن سطح هوش معنوی دانشجویان، می تواند به عنوان یکی از نقاط قوت آموزشی در نظر گرفته شود.(رابطه هوش معنوی و سخت رویی)
در این رابطه، محمودی و غباری بناب (1394) در پژوهشی با هدف بررسی رابطه سلامت معنوی با امید به زندگی، تحمل ناکامی دانشجویان، به این نتیجه دست یافتند که بین سلامت معنوی و تحمل ناکامی دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد.
همچنین قدمی و زاهدپور (1393) نیز در طی پژوهشی به بررسی رابطه هوش معنوی با پیشرفت تحصیلی پرداخته و به این نتیجه دست یافتند که هوش معنوی با پیشرفت تحصیلی رابطه وجود دارد و افرادی که هوش معنوی مناسبی دارند، کمتر دچار ناکامی تحصیلی می شوند.
بنابراین هوش معنوی به عنوان یکی از متغیرهای مرتبط با تحمل ناکامی دانشجویان قابلیت بررسی دارد، که در پژوهش حاضر مورد توجه واقع شده است.
واژه هوش معنوی در سال های اخیر توجه روانشناسان را به خود جلب نموده. به طوری که زوهار و مارشال (به نقل از قدمی و زاهدپور، 1393) در کتاب هوش معنوی خود، آن را به عنوان هوش بنیادی مطرح کرده اند.
هوش معنوي يكي از مفاهيمي است كه، در پرتو توجه و علاقه جهاني روانشناسان به حوزه دين و معنويت، مطرح شده و توسعه پيدا كرده است.
اين مفهوم، سازه هاي معنويت و هوش را درون يك سازه جديد تركيب مي كند (نازل، 2004). در واقع، هوش معنوي هر دو نوع هوش عاطفي و بهره ي هوشي را يكپارچه مي كند و شكل مي دهد.
به نظر مي رسد هوش معنوي از روابط فيزيكي و شناختي فرد با محيط پيرامون خود فراتر رفته و وارد حيطه ي شهودي و متعالي ديدگاه فرد به زندگي خود مي گردد. (رابطه هوش معنوی و سخت رویی)
اين ديدگاه شامل همه ي رويدادها و تجارب فرد مي شود كه تحت تأثير يك نگاه كلي قرار گرفته اند. فرد مي تواند از اين هوش براي چهارچوب دهي و تفسير مجدد تجارب خود بهره گيرد.
اين فرايند قادر است از لحاظ پديدارشناختي به رويدادها و تجارب فرد معنا و ارزش شخصي بيش تري بدهد.
همچنین دیگر روانشناسان هوش معنوی را توانایی تجربه شده ای می دانند که به افراد امکان دستیابی به دانش و فهم بیشتر را می دهد و زمینه را بای رسیدن به کمال و ترقی در زندگی را فراهم می سازد.
هوش معنوی، چارچوبی برای شناسایی و سازماندهی مهارتها و تونایی های مورد نیاز برای درک عمیق سوالات حیاطی و ارزش های بینشی است .
در واقع هوش معنوی ظرفیت انسان برای پرسیدن سوالات نهایی درباره معنای زندگی وارتباط یکپارچه بین ما و دنیایی که در آن زندگی می کنیم، است (نوحی و همکاران، 1392).
علاوه بر هوش معنوی، از متغیرهای دیگری که در مطالعهی حاضر در ارتباط با تحمل ناکامی دانشجویان مورد توجه واقع شده، سرسختی یا سخت رویی می باشد.
در این رابطه، رحیمی و افشاری نیا (1396) در پژوهشی با هدف پيش بيني سرسختي روانشناختي بر اساس ميزان تمايزيافتگي و تحمل ناكامي، نشان دادند که بین تحمل ناکامی با سرسختی روانشناختی رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.
همچنین براساس برخی از تحقیقات، سخت رویی در دانشآموزان و دانشجویان موجب افزایش شیوه های مقابله با استرس، و مهارت های مقابله ای (ویگولد و روبیسچک، 2011)، سازگاری کلی (سوروسو و باکانلی، 2010)، پیشرفت تحصیلی (مادی و همکاران، 2012)، می شود. (رابطه هوش معنوی و سخت رویی)
همچنين در مطالعه ديگري نتايج حاصل نشان داد كه ميان ويژگي شخصيتي سخت رويي و مؤلفه تعهد آن با عملكرد تحصيلي و اميد به زندگي رابطه مثبت و معني داري وجود دارد.
در همين راستا، نتايج پژوهش هاي گولايتلي (2007) و شيرد و گولبي (2007) ارتباط مثبت سخت رويي با عملكرد و موفقيت تحصيلي را تأييد مي كنند.
سختروییو یا سرسختی به عنوان یک ویژگی شخصیتی که مانع از اثرات منفی استرس بر سلامت تعریف شده است (سیویتسیو سیویتسی، 2015). مادي (2006) معتقد است كه ويژگي شخصيتي سخت رويي به عنوان آميزه اي شناختي/ هيجاني عمل مي كند كه رشد و يادگيري هدفمند را براي سبك شخصيتي فراهم ميسازد. همچنین سخت رویی به عنوان ویژگی شخصیتی می تواند بهزیستی روانشناختی و ذهنی را نیز تحت تأثیر قرار دهد (دلاهایج، گیلارد و وان دام، 2010).
کوباسا (1988؛ به نقل از سیویتسی و سیویتسی، 2015)، سخت رویی را ترکیبی از باورها در مورد خویشتن و جهان تعریف می کند که از سه مولفه ی مبارزه طلبی، تعهد و کنترل تشکیل شده است.
شخصی که از تعهد بالایی برخوردار است، براهمیت، ارزش و معنای اینکه چه کسی است .
و چه فعالیتی انجام میدهد، باور دارد و برهمین مبنا قادر است در مورد هرآنچه انجام می دهد، معنایی بیابد و کنجکاوی خود را برانگیزد. (رابطه هوش معنوی و سخت رویی)
دانش آموزانی که از ویژگی تعهد بالایی برخوردار هستند، با علاقه وافری در فعالیت درسی خود غوطه ور شده و این موقعیت را به عنوان بهترین شیوه، برای نیل به اهداف آموزشی خود تلقی می کنند.
چنین نگرشی باعث می شود که دانشجو یا دانش آموز، دوره تحصیلی را به عنوان موقعیتی مهم، ارزشمند و جالب ارزیابی نموده و زمان بیشتری را به آن اختصاص دهد.
افرادي كه در مؤلفه كنترل قوي هستند، رويدادهاي زندگي را قابل پيش بيني و كنترل مي دانند و بر اين باورند كه قادرند با تلاش هر آنچه را كه در اطرافشان رخ مي دهد، تحت تأثير قرار دهند.
چنين اشخاصي براي حل مشكلات، به مسئوليت خويش، بيش از اعمال و اشتباهات ديگران تأكيد مي ورزند. دانشجوياني كه از ويژگي كنترل بالايي برخوردار هستند.
در فعالیت های تحصيلي خود، برنامه ريزي و مديريت زمان خوبي داشته، داراي اراده و پشتكار بالا بوده و وقت و تلاش بيشتري را براي نيل به اهداف و عملكرد تحصيلي موفقيت آميز خود اختصاص مي دهند.(رابطه هوش معنوی و سخت رویی)
مبارزه طلبي نيز شامل اين باور است كه تغيير، جنبه طبيعي زندگي است.
افراد مبارزه طلب موقعيت هاي مثبت و يا منفي را كه به سازگاري مجدد نياز دارند، فرصتي براي يادگيري و رشد بيشتر مي دانند تا تهديدي براي امنيت و آسايش خود .
ويژگي مبارزه طلبي به عنوان متغير تعديل كننده در دانش آموزان باعث مي شود تا آنان، موقعيت هاي فشارزاي تحصيلي را به عنوان فرصتي مهیج و ترغیب کننده برای رشد، یادگیری و حل مسئله تلقی کنند تا به عنوان موقعیتی تهدیدآمیز (مادی، 2006).
-نوع روش تحقیق:
پژوهش حاضر از نظر روش جزو پژوهش های توصیفی-همبستگی می باشد.
جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان پسر و دخنر دانشگاه های شهر …. در سال تحصیلی 97_96 می باشند، که تعداد تقریبی کل دانشجویان برابر با 20000 هزار دانشجو می باشد.
با توجه به گستردگی جامعه ی پژوهش، برای انتخاب نمونه ها، از روش نمونه گیری تصادفی، از نوع خوشه ای چند مرحله ای استفاده خواهد شد.
بر همین اساس ابتدا از بین دانشکده های مختلف دانشگاه…. به طور تصادفی کلاسهایی انتخاب می شود و سپس از بین این کلاسها شماری از کلاس ها به طور تصادفی انتخاب می شوند. بدین ترتیب براساس فرمول نمونه گیری کوکران : n=(N×t2×p×q)÷(N×d2+ t2×p×q) نمونه محاسبه شده برابر با 377 است، که با در نظر گرفتن میزان افت آزمودنی ها، 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب می گردد.(رابطه هوش معنوی و سخت رویی)
برای مشاهده مطالب بیشتر به سایت فرزدان مراجعه نماید.
دیدگاهتان را بنویسید